Είχαν στο Βυζάντιο... tablets;


Τούρκοι αρχαιολόγοι το υποστηρίζουν

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Zaman», σε ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια στην περιοχή Yenikapı της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε ένα ξύλινο σημειωματάριο, στα απομεινάρια ενός βυθισμένου πλοίου.

Το εύρημα θεωρείται ότι είναι εφεύρεση των Βυζαντινών «παρόμοια με τα tablet της σύγχρονης εποχής», γράφουν οι Τούρκοι.

 Το πλοίο βρέθηκε, μαζί με πολλά άλλα, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι εκεί βρισκόταν λιμάνι στην εποχή του Βυζαντίου.
Μιλώντας για τα ευρήματα, ο καθηγητής Ufuk Kocabas είπε ότι τα ευρήματα μεγάλης αξίας βρέθηκαν στο Yenikapı, περιοχή που ήταν γνωστή ως λιμάνι του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Είπε επίσης, ότι το 60% του πλοίου είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Τούρκος αρχαιολόγος Κοκαμπάς, μπροστά στο πλοίο που βρέθηκε το «tablet»:

Εκτιμούν ότι χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και πρόκειται για εμπορικό πλοίο, που έφερνε εμπορεύματα από την Κριμαία. Ένα τμήμα του πλοίου τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων. Εκεί βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα, που ανήκαν στον καπετάνιο και το πλήρωμα.

«Βρήκαμε κάτι σαν τα σημερινα notebook. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και μπορεί να ανοίξει σαν σημειωματάριο. Έχει μερικές σελίδες, που μπορούσαν να κρατήσουν σημειώσεις χρησιμοποιώντας κερί», λέει ο Τούρκος αρχαιολόγος.

Το Βυζάντιο κάτω από τις πολυκατοικίες της Κωνσταντινούπολης. Εδώ είναι το Γενικαπί, που σκάβουν οι αρχαιολόγοι και βρίσκουν τα εμπορικά πλοία:

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Zaman», στις 5 Μαΐου:

Πηγή: iefimerida.gr
Είχαν στο Βυζάντιο... tablets; Reviewed by Live TV on 8:44 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by MEDICALINE © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.