Η ελληνική πρωτοπορία στην εξωσωματική δίνει ώθηση στον ιατρικό τουρισμό


Επιμέλεια: Γιάννης Κρητικός
Ειδική νομοθετική ρύθμιση, που καθιστά τη χώρα μας περισσότερο ευέλικτη στα θέματα ιατρικού τουρισμού, εισάγεται στη Βουλή και αντιμετωπίζονται πλέον νομικά κενά που...
υπήρχαν ως τώρα. Ειδικότερα, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μεταξύ άλλων απαλείφεται από το νόμο η προϋπόθεση του τόπου κατοικίας για τα υπογόνιμα ζευγάρια, που έρχονταν από το εξωτερικό, αλλά και θέματα σχετικά με τις αμοιβές των γιατρών.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους συνέδρους του 2ο Συνέδριου Αναπαραγωγικής Ιατρικής με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες στην Ιατρική και Ιατρικός Τουρισμός», που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και έγινε στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο.

Στο συνέδριο, πήραν μέρος περισσότεροι από 300 σύνεδροι από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Βρετανία και την Αυστραλία.

Παράλληλα αναλύθηκαν από τον χειρουργό Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τα αποτελέσματα από ό,τι πιο σύγχρονο, εφαρμόζεται διεθνώς στην αντιμετώπιση του καρκίνου της πυελικής χώρας (γυναικολογικών, ουρολογικών, παχέος εντέρου, πρωκτού).

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι από την πλευρά του προωθεί ότι χρειάζεται με νομικές ρυθμίσεις, ώστε η υπόθεση του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, έχοντας ήδη γερές βάσεις, να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο, συμβάλλοντας έτσι και στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Ο υπουργός Υγείας εξήρε την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, δήλωσε εντυπωσιασμένος, για τη διεθνή πρωτοπορία και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο ελληνικών κέντρων, που ήδη τα επισκέπτονται υπογόνιμα ζευγάρια από όλο τον κόσμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη συμβολή του δρα Κώστα Πάντου, που «η φήμη του είναι γνωστή παγκόσμια και έρχονται ζευγάρια ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία».

Στη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκε ότι μόνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και μόνο από την Ρουμανία, έχουν έρθει για εξωσωματική στην χώρα μας και ειδικά στο κέντρο «ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών» του Κώστα Πάντου, 360 ζευγάρια.

Ηδη έχει ξεκινήσει μια ελληνορουμανική επιστημονική συνεργασία σε επίπεδο γιατρών, ενώ στο συνέδριο έγινε παρουσίαση ενός πρωτοποριακού προγράμματος, εκπαίδευσης Ελλήνων και ξένων γιατρών, που είναι σε εξέλιξη.


Πρόκειται για το e-learning πρόγραμμα με θέμα «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή», που ήδη υλοποιεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής για τους Ελληνες γιατρούς, μαίες, βιολόγους, στην ιατρική κοινότητα της Ρουμανίας, ένα εξειδικευμένο, επιμορφωτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει, για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους γιατρούς, πρακτική άσκηση στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και στο Ερευνητικό Πειραματικό Κέντρο ΕΛΠΕΝ.

Πόλος έλξης ξένων η χώρα μας

Τους συνέδρους χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι «καταφέραμε οι πόρτες των νοσοκομείων μας να αντικαταστήσουν τις πόρτες των αεροπλάνων», αναφερόμενος στους Ελληνες που αναζητούσαν θεραπείες εκτός Ελλάδος.

Ανέφερε ακόμη ότι «όχι μόνο βρίσκουν οι Ελληνες όλες τις ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, αλλά η χώρα μας εξυπηρετεί και ιατρικές, θεραπευτικές ανάγκες άλλων χωρών, ενώ έχουμε καταστεί πόλος έλξης ξένων στην Ελλάδα.

«Ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, στα νοσοκομεία του οποίου εντάσσεται και το Ιατρικό Διαβαλκανικό, είναι ο πρωτοπόρος τόσο στην απόκτηση και χρήση νέων τεχνολογιών όσο και στον τομέα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρόεδρός του, Γεώργιος Αποστολόπουλος, ο οποίος ιδιαίτερα τόνισε ότι παρά την οικονομική χρήση στη χώρα μας, ο Όμιλος του Ιατρικού θα συνεχίσει να πρωτοπορεί, ώστε οι Έλληνες να μη χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να τους παρασχεθούν οι οποιεσδήποτε ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες».

Επίσης, χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, καθηγητής γυναικολογίας Ευγένιος Κουμαντάκης, ο γενικός διευθυντής του Διαβαλκανικού Βασίλης Μπαρδής και εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός, αλλά και με επιστολή της, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στο συνέδριο η εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Σέριλ Βάντερπόελ, ανέφερε ότι στοιχεία του ΠΟΥ καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι εξωσωματική ως διαδικασία σύλληψης αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης παιδιών με συγγενή προβλήματα τονίζοντας ότι «τα ποσοστά των γενετικών ανωμαλιών δεν αυξάνονται ανάλογα με το πως έγινε η σύλληψη, φυσιολογικά ή με εξωσωματική».

Βρίσκουν λύσεις στην Ελλάδα

Μιλώντας στους συνέδρους ο δρ Κώστας Πάντος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης μονάδας εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας, μίας μονάδας που είναι στην αιχμή της επιστήμης μας και του επαγγέλματος μας είμαστε όλοι υπερήφανοι που έχουμε συμβάλλει ουσιαστικά στη μεταστροφή του κλίματος στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενώ παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας αλλά καθημερινά είμαστε μάρτυρες μίας μαζικής εισροής υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα τους.

» Τα συστατικά της επιτυχίας μας, που συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην πρόοδο της ειδικότητας μας, όσο και στην εδραίωση μας στον τομέα αυτό; Ουσιαστικά είναι τρία: 1. Η επιστημονική έρευνα 2. Η κλινική πράξη 3. Η επιχειρηματικότητα.

» Ως προς την επιστημονική έρευνα, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Robert Edwards, ο οποίος ανέφερε ότι «Ως επιστήμονας, το κύριο ενδιαφέρον μου ήταν να φτάσω σε ένα σημείο ολοκληρωτικής κατανόησης της ανθρώπινης σύλληψης και αυτό πραγματικά αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να αναπτύξω την εξωσωματική γονιμοποίηση»

» Στην Κλινική πράξη βλέπουμε νέα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να ανοίγουν σε κάθε γωνιά του αναπτυγμένου κόσμου και οι ενδείξεις για θεραπευτική αγωγή να διευρύνονται ώστε να καλύπτουν κάθε δυνατή αιτία της υπογονιμότητας.

» Όμως σήμερα η εξωσωματική γονιμοποίηση επεκτείνεται και στον πολυπληθέστερο πληθυσμό των γόνιμων ζευγαριών προκειμένου να δώσει λύσεις σε προβλήματα γενετικής φύσεως.

»Όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, η εμπορευματοποίηση, οι όμιλοι κλινικών αλλά και τα ιδιωτικά επενδυτικά funds έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού.

» Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η διασυνοριακή μετακίνηση ζευγαριών είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η κύρια παρεχόμενη ιατρική υπηρεσία στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού».
e-go.gr
Η ελληνική πρωτοπορία στην εξωσωματική δίνει ώθηση στον ιατρικό τουρισμό Reviewed by Live TV on 6:48 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by MEDICALINE © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.