Πού πάνε τα κουταλάκια που εξαφανίζονται;


Οι επιστήμονες του Macfarlane Burnet Institute for Medical Research and Public Health της Μελβούρνης αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα και αφορά τα χαμένα κουταλάκια. Μιας και είδαν ότι σιγά σιγά τα κουταλάκια των εστιατορίων του Ινστιτούτου εξαφανίζονται, ερεύνησαν το φαινόμενο και διαπίστωσαν ότι μέσα σε 5 ημέρες είχε εξαφανιστεί το 80% του συνολικού τους αριθμού.

Αφού επιστράτευσαν γνώσεις και χιούμορ, παρουσίασαν την πρώτη τους εκδοχή, η οποία βασίζεται στην «τραγωδία των κοινών» (tragedy of the commons), μία οικονομική έννοια, σύμφωνα με την οποία υπάρχει σύγκρουση των ιδιωτικών συμφερόντων και του κοινού καλού στη διεκδίκηση πόρων.

Οι χρήστες των κουταλιών –συνειδητά ή όχι– αποφασίζουν ότι το δικό τους όφελος είναι να πάρουν ένα κουταλάκι για προσωπική χρήση, πιστεύοντας ότι το κοινό όφελος πλήττεται ελάχιστα, αφού υπάρχουν τόσα πολλά αποθέματα.

Όσο όλο και περισσότεροι παίρνουν την ίδια απόφαση, το απόθεμα εξαφανίζεται. Βέβαια, οι ειδικοί εξέτασαν και κάποιες άλλες υποθέσεις, όπως το ότι τα κουταλάκια δεν συμπαθούν τους ανθρώπους, εξαφανίζονται από μόνα τους και πηγαίνουν σε έναν δικό τους πλανήτη, για να ζήσουν ελεύθερα τη ζωή τους.
Πού πάνε τα κουταλάκια που εξαφανίζονται; Reviewed by Xaris Artidis on 10:43 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by MEDICALINE © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.