Τα superfoods των Αρχαίων Ελλήνων: Σκόρδο, κρεμμύδι και άλλα τρόφιμα που θεραπεύουν


Μια νέα έρευνα, βασισμένη στη μελέτη των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων γιατρών, υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή εφευρέθηκε ως μέσο θεραπείας από τους αρχαίους Έλληνες θεραπευτές.

Ο John Wilkins, ειδικευμένος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και επικεφαλής της έρευνας, τονίζει: «Ο Γαληνός και άλλοι γιατροί πίστευαν ότι η γεύση είναι μέτρο της διατροφικής ισχύος και η κατανάλωση τροφίμων που βοηθούν την εύκολη κυκλοφορία των υγρών του σώματος ενισχύει τον οργανισμό. Θεωρούσε ότι η διατροφή αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά της ιατρικής επιστήμης, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή και τη χειρουργική επέμβαση».

Οι ειδικοί που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί έβλεπαν τη μαγειρική όχι ως μέσο ευχαρίστησης, αλλά ως μέθοδο για να ενισχύουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες των τροφίμων. Σε ιατρικές μελέτες της αρχαιότητας τα τρόφιμα όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα και τα ψάρια θεωρούνταν απαραίτητα για τη διατήρηση μια καλής υγείας.

Ο Γαληνός, που θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος γιατρός στην αρχαιότητα, συνιστούσε στους ασθενείς του μια διατροφή πλούσια σε σκόρδο και κρεμμύδια, που βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα. Πίστευε ότι μια ανισορροπία στα υγρά του οργανισμού προκαλούσε κακή διάθεση και είχε συνέπειες στην υγεία του ασθενούς. Μεταξύ των τροφίμων που ο Γαληνός προτιμούσε είναι και οι φακές, που συνιστούσε να τις βράζουν μόνο μία φορά και με μόνο καρύκευμα τις σάλτσες από ψάρια και ελαιόλαδο, αλλιώς χάνουν τις καθαρτικές ιδιότητές τους και προκαλούν ξήρανση στο στομάχι και στο έντερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρχαία διατροφή θυμίζει πολύ τη σύγχρονη μεσογειακή διατροφή, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα της περιοχής, τα οποία οι γιατροί γενικά προτιμούσαν σε σχέση με τα εισαγόμενα τρόφιμα πολυτελείας. Ο διατροφολόγος Ian Marber, που συμμετείχε στην έρευνα, διαπιστώνει ότι: «Οι άνθρωποι εκείνη την εποχή δεν είχαν πρόσβαση στα επεξεργασμένα τρόφιμα που τρώμε σήμερα. Έτσι, χρησιμοποιούσαν απλά υλικά, όπως το ελαιόλαδο και τα λαχανικά, για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Βλέπουμε ότι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα στη μεσογειακή κουζίνα, τα διατροφικά οφέλη της οποίας είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένα».
Πηγή: iefimerida.gr
Τα superfoods των Αρχαίων Ελλήνων: Σκόρδο, κρεμμύδι και άλλα τρόφιμα που θεραπεύουν Reviewed by Xaris Artidis on 10:24 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by MEDICALINE © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.